El benchmarking és una tècnica de gestió i eficiència que treballa a partir de l’anàlisi de referents empresarials, amb l’objectiu d’identificar oportunitats i dissenyar estratègies de millora per a les nostres empreses i models de negoci.
Des del Fòrum Carlemany es fa una aplicació d’aquesta tècnica a partir de la formació de diferents grups de treball per a cada àrea del negoci. A través de reunions trimestrals i de trobades transversals (inclosa una reunió anual super-transversal), més de 500 directius posen en pràctica aquest sistema de millora.
Per reforçar les sessions de treball presencials, l’associació disposa d’una aplicació mòbil d’ús exclusiu per als membres, des d’on es coordina tota l’activitat de l’entitat i es comparteix coneixement 24h al dia i 365 dies l’any. Permet penjar continguts d’interès, veure l’agenda d’esdeveniments, participar en un xat intern i molt més.
El grup d’Assistants de direcció comparteixen operatives de treball i sinergies que poden beneficiar tant a la propietat, la direcció com a altres equips de gestió de l’empresa.
Joves fins a 35 anys, successors de propietaris d’empreses sòcies del Fòrum Carlemany que s’hagin incorporat a l’empresa amb vocació de continuïtat i d’assumir el relleu generacional en un futur.
La diversitat de les empreses existent en aquest grup, fa que es tractin temes des del punt d’afectació sectorial o individual. Comparteixen temes d’enginyeria de recerca, desenvolupament i innovació, que d’una manera genérica o específica afecten a les empreses del grup.
Aquest grup de benchmarking comparteixen operatives de treball entre els equips de operacions i compres.
Al grup de benchmarking Gestió de Persones, es mou la necessitat i l’interès de compartir i aprendre a través de les experiències dels altres. Cada reunió es subdivideix en diferents parts; l’exposició d’un tema, el torn de preguntes i debat entre els participants i un últim torn on tothom explica la seva experiència de l’últim període i que pugui aportar algun aprenentatge a la resta.
Al Grup de Prevenció de Riscos Laborals (PRL) hi participen directius de l’àrea de Recursos Humans responsables dels temes de Prevenció de Riscos Laborals de diferents empreses.
Grup format pels responsables del departament de Responsabilitat Social Corporativa que vetllen pel benestar de l’empresa enfocat a tot el relacionat a mediambient, social i governança.
Emprenedors sense límit d’edat que estan preferiblement en una fase inicial d’un projecte enfocat a assolir, dins d’un període determinat de temps, una dimensió d’empresa com la resta de socis del Fòrum.