Reptes i oportunitats en la creació de valor sostenible

El Fòrum Carlemany ha celebrat la quarta edició de la jornada Supertransversal, a la que  assisteixen els principals directius i directives de  les més de 100 empreses associades. Enguany s’ha realitzat a la Vall d’en Bas i hi han participat 130 directius dels diferents departament de les empreses sòcies.

La jornada d’aquest 2022 tenia l’objectiu d’analitzar i atacar les problemàtiques i necessitats que presenta el context social i econòmic present i futur, i alhora aportar eines per afrontar aquest futur, convertint-nos en empreses conscients. Si l’edició del 2021 va tractar sobre la gestió dels ODS a  l’empresa, en aquesta edició es va parlar del moviment BCorp com a model per implantar bones pràctiques a les empreses. Un any més Banco Santander va ser el patrocinador  de l’acte.

La Supertransversal 2022 es va iniciar amb la ponència del catedràtic d’economia i professor d’ESADE Francesc Xavier Mena, qui va fer una valoració dels efectes que han tingut els cignes negres que han afectat l’economia mundial els darrers tres anys, i com, a mesura que han passat els mesos, alguns d’aquests efectes han anat evolucionant en l’economia mundial, europea i espanyola.

Segons Mena, les previsions apunten a un manteniment dels alts costos energètics, que afectaran especialment l’economia europea, molt més dependent que altres economies com l’americana. Es preveu que els preus de les matèries primeres i els costos de transport marítim tornin a valors pre-pandèmics, però no seria el cas dels aliments, que seguiran en valors alts durant un temps més.

Seguidament, la jornada es va centrar en el moviment BCorp com a impulsor de bones pràctiques Per tal de conèixer-lo més a fons, es va convidar a Pablo Sánchez, director general de BLab Espanya (empresa certificadora BCorp), qui va afirmar que les empreses són un element central en la transformació climàtica i en el canvi de paradigma del planeta. Segons Sánchez, ha arribat el moment que l’empresa assumeixi un nou rol a la societat.

El moviment BCorp busca despertar aquesta consciència a les empreses, fer-los adonar del seu paper clau en aquest canvi urgent, que ha de fer-se a tots els nivells. És per això que l’impacte que genera l’avaluació BCorp és holístic, afecta a tota l’empresa, a tots els seus processos i a tota l’organització.

A continuació de la intervenció del director de BLab Espanya, la jornada va continuar amb una conversa entre aquest i en Pau Vila, director general a LC Paper. Pau Vila va aportar una visió pràctica i personal de la seva experiència en el procés de certificació BCorp (LC Paper és la primera empresa gironina en obtenir la certificació) i va explicar alguns exemples que demostren com les propostes del moviment BCorp han deixat de ser una qüestió de consciència d’uns pocs, per  convertir-se en un valor estratègic empresarial, en tots els seus àmbits.

Per tancar la jornada, els directius assistents es van dividir en 5 tallers segons àrees d’impacte (Medi Ambient, Persones, Comunitat, Governança i Clients) on van analitzar i compartir les pràctiques que actualment executa cadascú de cada àrea tractada i van debatre les possibles solucions per al futur de les seves empreses.

Les conclusions extretes d’aquests tallers es compartiran entre els membres del Fòrum Carlemany com a decàleg de bones pràctiques per a la creació de valor sostenible a les empreses.

VÍDEO RESUM DE LA JORNADA

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *