Els empresaris catalans omplen la pedrera per refermar el seu suport al parlament

La Pedrera, 3 de setembre.

Més de 200 persones representatives de les principals institucions empresarials catalanes refermen a La Pedrera el seu “suport incondicional al procès endegat pel Parlament” demanen que es respecti la voluntat del poble de Catalunya.

Les 30 entitats empresarials signants i adherides que subscriuen el Manifest del Far -­‐signat el 8 maig de 2014 al Far de Sant Sebastià-­‐ s’han tornat a comprometre a “respectar la decisió que prengui el poble de Catalunya i fer-­‐hi costat, sigui quina sigui” i “adaptar l’actuació de les nostres empreses a aquesta voluntat de manera que puguem continuar contribuint al progrés i al benestar de la nostra societat”.

L’acte ha comptat amb una “fila zero” formada per la Presidenta del Parlament, Núria de Gispert i els expresidents Joan Rigol i Ernest Benach, i els presidents de les organitzacions empresarials i cambres signants del Manifest, és a dir, totes les cambres catalanes i les patronals, a excepció de Foment, tot i ser presents diverses divisions territorials que aquesta patronal té.

L’acte, conduït pel periodista José Antich, ha començat amb una taula rodona sobre “Reptes i oportunitats de futur de l’economia catalana” amb la participació dels economistes Joan B. Casas, Jordi Galí, Miquel Puig i Xavier Sala i Martín que han coincidit en dir que un estat independent per a Catalunya no només és viable econòmicament sinó que és una operació en què el país hi sortiria guanyant. “El repte és gran, però la distància entre allò que som i allò que podríem ser fa que valgui la pena”, ha afirmat en Joan B. Casas, perquè segons ha dit “el conjunt de les finances catalanes donarien una situació privilegiada […] i la qualificació del rating català estaria, com a mínim, com la del País Basc, sense cap problema d’accés als mercats”.

En aquest sentit, Jordi Galí ha defensat que “el dèficit inversor de l’Estat a Catalunya ha estat altament nociu per al creixement de l’economia catalana” i, d’acord amb els seus propis càlculs, ha demostrat que “el PIB català seria un 3% superior si les inversions de l’Estat a Catalunya haguessin estat a l’altura de l’aportació catalana al PIB espanyol durant els últims deu anys. O un 5% superior si aquest nivell d’inversió s’hagués realitzat durant els darrers vint anys”.

Miquel Puig ha afirmat que “encara que els catalans volguéssim sortir de la UE no ens deixarien. Perquè són tants els interessos, sobretot industrials, però també financers, interessats a fer que continuem dins aquest mercat, que és segur que continuaríem dins”. Xavier Sala i Martín, desmuntant el mite de David i Goliat, ha conclòs que més enllà de les aparences pròpiament dites, ni l’estat espanyol és tan fort ni Catalunya tan feble: “Molt sovint el que sembla poderós no ho és tant. L’estat espanyol és extraordinàriament dèbil per culpa dels dirigents polítics que tenen. […] Catalunya té grans fortaleses, com la força empresarial i la vitalitat econòmica, que no té cap possibilitat de desaparèixer si Catalunya s’independitza. La gran fortalesa de Catalunya en aquesta lluita de desiguals, la gran força, és la il·∙lusió”.

Després de la lectura del Manifest del Far, el vicepresident del Consell de Cambres de Catalunya, i en representació d’aquesta institució, Domènec Espadalé, ha dit que “els empresaris defensen la via del diàleg amb l’Estat espanyol com la millor via” però ha reconegut que és un gest que “requereix voluntat per ambdues bandes” i per part de l’Estat espanyol “fins ara no s’ha manifestat”.

“A Espanya no es dialoga des de la transició i això perjudica greument el funcionament de l’economia”, ha afegit el President de Cecot, Antoni Abad, que ha afirmat que els empresaris de Catalunya “fa dècades que plantegen la necessitat de comptar amb un estat homologable. Cal re-­‐fundar l’Estat o fundar un nou estat”, ha puntualitzat Abad. Segons el President de Cecot, “els empresaris no tenen por de la democràcia, sinó de la ignorància i de la intolerància.”

El President de FemCAT, Ramon Carbonell, que ha parlat de la “bona salut” de l’economia catalana, ha dit que “les decisions en el món empresarial, tant a les nostres empreses com a les multinacionals, no es prenen per criteris polítics sinó de racionalitat econòmica”. Carbonell ha manifestat que “la decisió del poble de Catalunya no només s’ha de respectar perquè és de rigor en democràcia, sinó que no va associada necessàriament a cap risc econòmic o empresarial, en un sentit ni en altre” i ha assegurat que els empresaris el 28 de setembre seguiran treballant, sigui quin sigui el resultat de les eleccions.

En aquest sentit, el President de Pimec, Josep González, que s’ha refermat en la voluntat dels empresaris en el dret a decidir, ha senyalat que “el proper dia 27 de setembre volem unes eleccions tranquil·∙les”. González ha afegit que “no entenem tantes pors, temors i incidències, rebutgem les comparacions, sense sentit, que hem hagut de sentir aquests últims dies; tampoc entenem com algunes entitats s’atreveixen a dir als empresaris què han de fer o dir als seus treballadors.”

Després dels parlaments dels representants empresarials, Domènec Espadalé ha estat l’encarregat de lliurar a la Presidenta del Parlament el Manifest del Far en nom de totes les entitats signants i adherides. Núria de Gispert ha aprofitat per agrair públicament el suport de l’empresariat català “perquè hi ha moments en què és necessari arriscar-­‐se, ser generosos, i avui els empresaris han estat clars”. Segons Núria de Gispert, “hi ha un moment en què cal deixar de banda les ambigüitats, el sí però no o el no però sí. És un moment de blanc o negre, encara que a alguns no els agradi gaire, i un manifest com el del Far és d’agrair profundament”.