Marcant la diferència en temps difícils

Quantes vegades no hem pensat que quan vinguin temps millors podrem fer més… més projectes, optimitzar aquell procés que hi tenim l’ull posat, introduir noves funcionalitats en el nostre software de gestió, nous kpis… i un llarg etc. L’excusa sempre sol ser la mateixa: ara no és el moment o potser quan passem aquest entrebanc ens hi podrem posarem.


La innovació en IT ens pot donar un cop de mà en aquests moments. L’autèntic petroli del segle XXI, les dades i el seu processament juntament amb l’I+D, s’han convertit en un dels elements transversals a tota activitat econòmica, industrial i de fet de qualsevol mena de negoci. És obvi que el caràcter transversal i genèric fa que les TIC i el seu govern (representat per figures com els CIOs i els CTOs) es converteixi en un factor de màxima importància, de màxim risc però també d’alt valor afegit.
Podem recordar algun dels exemples que han sortit a les notícies recentment on queda palesa la importància de la gestió de les IT: “Els Boeign 737 Max 8 aterra per un possible problema de Software”. Aquest fet demostra dues coses: la primera i més evident que el software arriba a un punt crític a l’hora de gestionar processos vitals com pot ser la navegació d’un avió, però la segona ens demostra que el software està ja a tot arreu fent-se indispensable pel funcionament del món en què vivim.


Sens dubte estem en un món digital, ple de software i dades. Nous paradigmes i noves normes, nous temps i nous reptes… i en aquest món digital, els professionals que tinguin la sort de dedicar-s’hi tindran cada cop més importància esdevenint un puntal clau per les empreses.
El nou paradigma del tractament de dades de forma massiva i la nova generació d’eines que tenen com a base la intel·ligència artificial, no té aturador. Aquesta és una gran oportunitat per tothom on cal ser-hi i estar atents de quina direcció pren en aquest món digital tan canviant que vivim.


Existeixen multitud de casos d’èxit que mostren com les empreses amb coratge han entès les dades com un actiu estratègic també han pogut crear-se l’ecosistema necessari per assegurar-se un futur. Companyies que van revolucionar el seu sector, aconseguint capgirar-ho i deixar-ho en via morta per totes aquelles que des del seu punt de vista d’immobilisme no va ser capaços d’entendre que tot canviï. Netflix en podria ser un clar exemple. Una companyia que es dedicava al lloguer per correspondència de pel·lícules en DVD va entendre en un temps que es considerava difícil que les circumstàncies havien canviat (pantalles digitals, amples de banda grans, tecnologies de streaming), per transformar la indústria televisiva.


Malgrat això, també tenim l’altra cara de la moneda i és que les notícies sobre un software mal desenvolupat i que ha estat el desencadenant d’un incendi, o d’un infortunat accident de tren (o de qualsevol desgràcia) continuaran produint-se… amb més o menys encert; amb més o menys raó.
Davant aquesta allau de crítiques destructives, no cal dir que cal anar a poc a poc. Perquè els encerts en el món causats pel correcte desenvolupament de software beneficiós són innumerables (programaris que són capaços de salvar vides en temps real, programaris que són capaços de predir les condicions econòmiques, programaris que són capaços de dissenyar amb precisió mil·limètrica sistemes industrials que generen riquesa…). Cal mesurar cada opinió no documentada exhaustivament per a no caure en la trampa del desànim.


El cas ara es converteix a ser capaç de transmetre aquesta importància de ser diferent utilitzant el bo i millor que tenim cadascú de nosaltres. Cal estar constantment innovant i essent creatius en els nostres negocis independentment del temps en què ens trobem. L’opció de deixar-ho per demà pot ser un error. La competència no ho farà i potser llavors haurem perdut una oportunitat única. Aquella diferència competitiva que hauria estat un èxit pot haver caigut al costat oposat en un temps que havíem considerat difícil o que potser havíem considerat que no era el millor.

David Ciurana

Director IT Comexi

Ex coordinador del grup TIC

Membre de la comissió de Grups de Benchmarking i de la comissió Super Transversal