Talent i empresa en moviment

No és fàcil connectar talent i empreses. Qui es dediqui a aquests assumptes, sabrà de la dificultat d’imbricar les persones a la recerca activa de feina amb les  companyies que sol·liciten candidats.

Per això avui toca felicitar el Fòrum Carlemany, associació d’empreses gironines, per la brillant idea de tirar endavant una iniciativa tan valuosa i pionera com el Fòrum Connecta que es va celebrar la setmana passada per espai de dos dies al Palau de Congressos de Girona.

La primera jornada, de caràcter més teòric i dedicada a crear i connectar la marca personal, va aconseguir reunir més de 400 inscrits, amb un cartell en els que destacaven speakers mediàtics de la talla d’Emili Duró o Carles Torrecilla. El segon triomf arribà l’endemà, amb la gran acollida dels tallers ocupacionals que van exhaurir les places reservades des de ben poc després de l’obertura de la inscripció.

Més va costar que la gent participés a les entrevistes laborals. Fet que no deixa de sorprendre si tenim en compte el 19 % aproximat i oficial d’atur de la nostra demarcació – que de fet tothom sap que és molt més elevat – i les més de 100 places a cobrir ofertes per les empreses, algunes de les quals es van quedar gairebé buides de pretendents.

Menció apart mereix l’originalitat del sistema d’entrevistes, amb candidats que tenien tan sols cinc minuts per convèncer a les empreses de la seva idoneïtat pel lloc de treball. Es tractava de posar en pràctica la tècnica de “l’elevator pitch”: haver de convèncer a l’altre interlocutor en el temps que dura un trajecte en ascensor, quelcom semblant a les pel·lícules americanes de finals dels 80´ a les que un jove Michael J. Fox prou bé que se’n sortia. El cert és que, trenta anys després, la realitat gironina fou exitosa, i per bé que amb certa frustració d’entrevistadors i entrevistats per no tenir temps per a la coneixença recíproca, va quedar ben palès quins dels candidats mereixien una segona entrevista – amb calma i a la seu de l’empresa -, i quins foren els aspirants capaços d’auto-descartar-se en molt menys de cinc minuts.

Fins i tot la pròpia publicitat del Fòrum Connecta va patir les conseqüències de la innovació: en dies anteriors a l’esdeveniment, Facebook va fer desaparèixer els anuncis a la xarxa i en va bloquejar els bàners. Els seus motors de cerca, tan intuïtius ells, van detectar paraules tan sospitoses com “speed dating”, “cites”, “contacte”, ”connecta”, per acabar concloent que es tractava d’una web dedicada a les cites amoroses i per tant vetada en aquella xarxa social.

Queda clar doncs, perquè en ocasions les empreses inverteixen en persones i no només en màquines.

Lluís Batlle

Corporate Director del Grup Calsina-Carre

Membre del grup de benchmarking Gestió de Persones de Fòrum Carlemany