La clau de l’any 2014

L’any 2014 és clau, i per moltes coses que estan succeint.
Al país en passen moltes, de coses, tant a nivell polític com econòmic, i totes estan molt relacionades. Aquestes relacions són motiu d’anàlisi, de discussió, de controvèrsia, i sovint i molt greu, de manipulació.Però jo em vull referir a les empreses. En el nostre entorn proper estem en una situació dura; el que va començar amb una crisi financera l’any 2007 i que el 2008 es va començar a estendre a la majoria dels sectors de l’economia del nostre entorn, ha acabat amb un canvi estructural, que ha deixat una situació molt diferent del que coneixíem d’abans i que “va acabar” l’any 2007.

És un panorama molt diferent tant a Catalunya, a Espanya, com també a Europa i bastant a la resta del món.Globalment, sense que els Estats Units hagin perdut un lideratge econòmic, que en alguns moments s’ha vist amenaçat però que darrerament es va recuperant, està clar que altres economies han guanyat pes en l’esfera internacional, amb empreses molt potents presents arreu.

A Europa també han canviat, o encara estan canviant amb dificultats pel pes important dels estats, moltes coses, sobretot en relació amb el sistema financer.

Aquest canvi és dramàtic aquí, a Espanya i Catalunya. El sistema financer, els bancs o el que en queda, ja no fan la mateixa funció. De fet podríem dir que encara estan buscant quina funció i com l’han de fer.

I on hem tingut canvis molt importants és en les persones i les empreses; i potser encara no prou. Hem vist que segurament “ens havíem passat” amb el nivell d’endeutament, amb la (baixa) percepció del risc, amb la despesa…, molts han preconitzat el back to basics…, no ho sé, penso que sempre és millor mirar i anar endavant procurant aprofitar totes les experiències. El que és cert és que tractem de recuperar els valors de l’esforç, la tenacitat, l’emprenedoria…, tant a nivell personal com col·lectiu, i es va notant en les petites millores que percebem.

Ens ha costat ressituar-nos i organitzar-nos per tirar endavant. I aquest any 2014, que serà dur, és clau, és decisiu.I la clau la tenim nosaltres. La clau és tenir clar quin és el nostre avantatge competitiu, tenir l’estratègia definida i actuar decidits.

I això també val per al país. Si encara dubtem, si encara estem valorant què fer…, ho tenim malament.

La clau també està a col·laborar. En aquest món no podem pretendre anar sols, ens cal reforçar-nos amb el que altres ens poden aportar, i de la mateixa manera aportar nosaltres mateixos, les nostres organitzacions, el complement que enforteix posicions més potents. Això demana ser generosos; sense aquesta dosi de generositat estem perduts.La clau també està a participar. Sigui quina sigui la nostra posició, la nostra participació, activa, és fonamental. No podem quedar-nos al marge esperant que ens estirin.La clau també està… Tots tenim un joc de claus que hem de fer servir i tenir clar d’anar endavant i sortir-nos-en.

Marc Sansalvadó

Consell delegat a Tecalum Industrial

Deixa un comentari