Ets emprenador o continuador?

L’únic lloc on l’èxit apareix abans que el “treball” és en el diccionari. Vidal Sasoon.

Si bé és veritat que la crisi econòmica actual ha causat greus desperfectes, també és veritat que existeix una cara amable de la moneda i ha estat la proliferació de gent jove (i no tan jove) que en la cerca d’oportunitats ha emprès un projecte propi, gairebé sempre en el format del nostre ja conegut petit autònom.

Ell és el nostre emprenedor d’avui dia. Persones que intenten perseguir un somni, que deixen de costat interessos i comoditats per enfrontar-se a un nou repte. Surten de la seva zona de confort, moltes vegades arriscant inclús l’estabilitat econòmica i familiar. Per aquest fet també mereixen la nostra admiració!

El 2005 en una cerimònia de graduació de Stanford, Steve Jobs, cofundador d’Apple, va dir: “El teu temps és limitat, així que no el malgastis vivint la vida d’algú altre. No et deixis atrapar pel dogma, que és viure amb els resultats dels pensaments d’altres persones. No deixis que el soroll de les opinions d’altres ofegui la teva veu interior. I el més important: tingues el coratge de seguir el teu cor i la teva intuïció. D’alguna manera ells ja saben el que realment vols ser. Tota la resta és secundari”.

Perseguir els teus propis somnis és fonamental, et connecta amb tu mateix i amb el món que t’envolta i dóna sentit a les teves accions i compromisos. Ara bé, s’ha de ser conscient del camí que tenim per recórrer i del treball dur que hem de desenvolupar.

Molts creuen que “muntar-s’ho pel seu compte” simplement significa tenir una idea, llançar-la al mercat i esperar que els clients ens truquin “una mica desesperats i tot” perquè cobrim les seves necessitats (una mica exagerat, ho sé, però no gaire lluny de la realitat que de vegades palpem al nostre voltant).

Quan un parla de ser emprenedor no sols hem de ser conscients que això implica “deixar-nos-hi la pell”, també implica portar a terme els nostres projectes, els nostres somnis de tal manera que no acabin en un no res. I per això, no n’hi ha prou de tenir idees, també s’ha de saber portar-les a terme, detectar-ne la ineficiència i corregir els nostres errors per tornar a la càrrega amb energia renovada!

¡Hay que emprender! El futuro es de los emprendedores… yo soy muy emprendedor lo que no soy es continuador! Emprendedores, Dani Mateo (http://youtu.be/Nu5QO5V-Kls).

Aquest és un dels majors problemes que tenim a l’hora d’emprendre, tenim una idea fantàstica, la desenvolupem i esperem un èxit aclaparador en qüestió de no res. Lògicament no som conscients que d’idees miracle n’hi ha hagut poques en aquest món i normalment han sorgit per pura sort! Però la nostra naturalesa fa que ens emocionem amb poca cosa… i és genial! Ens dóna l’empenta necessària per poder plantejar les nostres idees i inclús intentar portar-les a terme, però lamentablement no és suficient.

La clau de l’èxit està precisament a ser un bon CONTINUADOR! No és suficient ser un excel·lent EMPRENEDOR, sobretot si ets l’única peça del teu projecte. S’ha de ser capaç de portar a terme un bon PLA ESTRATÈGIC de la teva idea que et permeti sobretot:

  • Validar que el teu projecte o idea realment tingui sortida en el mercat seleccionat. “Si vosotros creéis mucho en vuestro proyecto, pero sois los únicos que creéis en él… ¡sospechad!” (Emprendedores, Dani Mateo).
  • Definir els teus objectius respecte al projecte i elaborar un pla d’acció detallat per fases per assolir-los.
  • No abandonar mai el teu pla d’acció! I sobretot no et donis per vençut perquè les coses no hagin sortit com esperaves, revisa on t’has equivocat, què no ha tingut l’èxit esperat i torna a modificar el teu pla d’acció segons aquesta nova avaluació. Però, sobretot, no deixis d’intentar-ho!


Està bé celebrar l’èxit però és més important parar atenció a les lliçons del fracàs. Bill Gates. President de Microsoft.