La crisi

Als inicis de la crisi, segur que tots vàrem sentir més d’una vegada aquella expressió que en sortiríem reforçats. Ja fossin polítics o empresaris qui la deien, era una expressió que en aquells moments es repetia molt. Com escrivia en aquest mateix diari, ara fa més de 5 anys, mai no vaig estar-ne del tot convençut. Deia en aquell article que segur que sortiríem de la crisi, però que no era tant clar que en sortíssim reforçats. És ara, quan sembla que un cert d’aire d’optimisme envaeix la vida de les nostres empreses i sembla que hem deixat enrere la part més dura de la crisi, quan hem d’analitzar si aquesta afirmació tant repetida era certa o no.

És cert que la crisi ha comportat conseqüències molt negatives en tots els nivells: empreses que s’han vist obligades a tancar, famílies que han perdut la seva llar, etc. Tot i així, també en podem apreciar efectes socials, polítics i econòmics positius.

D’aquests efectes positius m’agradaria destacar els valors que com a societat hem recuperat. Durant uns anys va semblar que aquells valors que tots hauríem de tenir sempre presents, com l’esforç, el treball o la honradesa, no tenien importància. Ara els hem recuperat i els tornem a valorar com es mereixen.

Un altre aspecte positiu, és que tornem a donar importància a la indústria i a l’economia productiva. El món polític se’n ha adonat del paper clau que té la industria en l’economia del país, ja que és i ha de ser una gran font de riquesa i de llocs de treball. És vital que es valori la industria, per a que pugui créixer i ser cada dia més competitiva.

Tot i que la crisi ha fet que ens hàgim tornat més cautes i que la moderació hagi imperat en les inversions dels darrers anys, fins al punt de que sovint hem sigut conservadors en el sentit negatiu de la paraula, també ha provocat que tots plegats ens espaviléssim més. Podem trobar casos de persones, normalment joves, que durant la crisi s’han embarcat en una nova aventura i han obert el seu propi negoci o casos d’empreses que han trobat nous mercats a l’exterior.

El més important és reconèixer els errors que tots vam cometre i que ens van portar a la crisi. Si som capaços de realitzar aquest exercici, ser-ne conscients i traspassar-lo a les següents generacions, ben segur que podrem afirmar que sí, que vam sortir reforçats de la crisi, com a país i com a societat. Ara però, hauríem de preguntar-nos que hem de fer per no tornar-hi a caure. 

Jaume Juher

Conseller Delegat de Roberlo

Membre de la Junta Directiva, Vicepresident de Fòrum Carlemany

Deixa un comentari