No ho sé. Però em fa bategar!

Quan la Mariona em diu – Estic segura que ets una bona candidata per fer l’article del setembre. No ho sé però… em batega. I quan em diu – El necessitaria rebre com a data màxima el 29 d’agost. M’imagino tal dia com avui, escrivint a prop de l’autocaravana. Els meus dos petits i el no tant petit, dormint. Jo, amb una copa de vi blanc del meu bonic Empordà, escoltant Cesária Evora de fons i el va i ve de de les onades de la platja de Melides, Portugal. I encara em fa bategar més!

La veritat és que, el que darrerament em fa bategar i em preocupa és cada cop que sento a parlar de l’emergència climàtica (fins i tot m’atreviria a dir que se’m fa pesat, no us passa?). Però la ciència és clara i ja podem dir amb fermesa que és necessària una acció per part de tots els sectors de la societat. El món ha de bategar i ho ha de fer en una carrera a contrarellotge. No val actuar lent, falsament o qualsevol altra forma de greenwashing. Hem de ser sincers i reconèixer el paper clau de les empreses per afrontar aquest repte. Empreses amb un imprescindible… persones bategant fort!

Tenim tal complexitat i diversitat en les definicions sobre el concepte “zero emissions”, programes de mesura i gestió de l’impacte, que és difícil que aquests compromisos tinguin èxit, ens hem de coordinar.

Permeteu-me la comparativa però en el món de la seguretat i salut laboral té molta importància la coordinació d’activitats empresarials. Ho hem treballat de valent amb el meu equip aquest darrer any (és per això que ho tinc fresc). La coordinació laboral té per objectius aplicar el principi d’acció preventiva (allò de…”mas vale prevenir que curar” i que aplicat a l’acció climàtica, ja fem tard) i aplicar mètodes de treball o maneres de fer correctes i controlar les interaccions. Perquè això sigui un èxit, cal parlar i comunicar-nos, i molt! perquè en el fons va d’això, va de fer pinya, de fer Fòrum. Necessitem alinear-nos, coordinar-nos i és per això hem d’escoltar i aprendre de moviments globals que ja estan transformant l’economia amb benefici de tots: les persones i… el batec del planeta!

Al final, crec que tot plegat esdevindrà quelcom innegociable. Tots, des de la nostra responsabilitat individual, hauríem de comprendre quins són els nostres impactes i prendre les mesures necessàries. Mesures senzilles, que és a on recau l’autenticitat i elegància.

Si bé, però què és el que puc fer? La gran majoria no tenim clar quin és el nostre rol individual dins d’aquest procés de transformació. Dir-te que jo, aquest any he planificat el viatge d’estiu amb la família amb autocaravana, enlloc d’agafar un avió. -Així de fàcil! Potser és un exemple ridícul per alguns, o potser no. El que sí sé és que faré cada pas, cada canvi, per petit i poderós que sigui, de la ma de la meva família i acompanyant a l’empresa a la que treballo en aquest camí per cuidar el món.

Gent del Fòrum, tal i com em recalquen a casa meva -Laura, en aquesta vida, sigues feliç i agraïda. Donar-vos les gràcies per deixar-me escriure aquesta reflexió i poder compartir amb vosaltres la tornada de vacances. Desitjo que torneu saludables, renovats, motivats i sobretot… bategant fort!

Laura Comerma
HSE Manager a Comexi
Membre del grup PRL

Deixa un comentari