Workation

No és cap novetat quan advertim que el teletreball ha augmentat notòriament degut a un, més aviat prolongat, virus que està alterant i reformulant les nostres vides a marxes forçades. Tant si és del nostre grat com si no, el treball a distància s’ha establert com a deure i en poc temps ha començat a formar part de les nostres vides.

L’entrecàs de la COVID-19 ens ha establert en una situació excepcionalment preocupant. Tanmateix, aquesta mateixa ha generalitzat el teletreball en tant que s’ha disposat com una part més de les nostres vides, amb tots els avantatges i inconvenients que pot comportar. 

Per una banda, no va pas faltat de raó qui s’hagi apercebut que en el feixuc confinament es van plantejar una sèrie de problemàtiques relacionades amb el tema en qüestió. A una interminable jornada laboral sense hora d’inici ni fi, es van afegir un conjunt de responsabilitats a les que ja teníem anteriorment. Com podia ser cuidar els nens i ajudar-los a seguir correctament els intents frustrats de les escoles per mantenir una mínima activitat escolar. Afortunadament, i espero que indefinidament, l’escola torna a estar en funcionament i ens hem acollit a una certa “normalitat” que ens permet teletreballar sense gaires interrupcions. 

Per altra banda, és així com, amb aquesta creixent forma d’ocupació, s’han eliminat molts quefers interns que no aporten beneficis enfront de la productivitat com poden ser els desplaçaments innecessaris, reunions aparentment poc útils, vistes de cortesia, etc. Tots ells tan prescindibles com obligatoris en la rutina diària.  Si bé, encara es podria considerar aquesta llista enunciativa i no pas exclusiva com breu, no ens podem permetre el luxe d’oblidar alguns dels beneficis emocionals que aquesta nova modalitat comporta. Una major satisfacció dels treballadors, increment del Work-life balance, creixença de la flexibilitat i reducció dels costos operacionals són només alguns dels múltiples guanys que fan del teletreball una de les conseqüències positives i sens dubte més longeva d’aquesta pandèmia. 

BDF és i pretén ser una empresa resilient. Així doncs, creiem fermament que els canvis, per irrellevants que puguin ser, no són més que una oportunitat per adaptar-nos a les situacions diverses. Creant així una capacitat per ajustar-se a les necessitats dels stakeholders, de la mateixa manera que a les bones noves es presentin. “En temps de canvis, els qui estan oberts a l’aprenentatge es faran càrrec del futur, mentre que aquells que creuen saber-ho tot estaran ben equipats per un món que ja no existeix” (Hoffer). Amb tot, intentar associar el teletreball amb una qualitat de vida millor, ha portat a un concepte que es coneix com a Workation que prové de les paraules “work + vacation” i que està estretament relacionat amb tot el que s’ha fet esment anteriorment. 

Amb la pandèmia, el paradigma ha canviat i són moltes més les persones disposades a traslladar-se en la recerca d’una qualitat de vida millor. 

A títol d’exemple, fa un parell d’anys, la ciutat americana de Tulsa, amb una població d’uns 400.000 habitants, va posar en marxa una iniciativa  anomenada “Tulsa Remote” amb l’objectiu de captar teletreballadors. El plantejament era oferir un ajut de 10.000 Dòlars a les persones que es traslladessin a la seva ciutat. Perseguia l’objectiu d’atraure talent a la regió oferint una àmplia oferta d’oci i diversió. La idea portà a concedir 100 ajuts el primer any i s’ha anat ampliant fins als 250 previstos per aquest any 2020. Una dada que no podem obviar al respecte, és que cap dels empleats va mostrar intenció de deixar la ciutat després d’obtenir aquesta subvenció.

Amb aquests antecedents, les Illes Canàries estan portant a terme una iniciativa similar anomenada “Digital Nomads” la qual fa profit, entre altres coses, del bon clima que tenen les illes durant tot l’any, a més d’una oferta envejable d’oci i esport. L’objectiu principal és atraure el talent a les illes oferint una qualitat de vida molt més elevada a un cost de vida considerablement inferior al de la mitjana europea.

Aquests tipus d’iniciatives, ens plantegen una sèrie de preguntes. És possible una combinació permanent de treball i vacances? Almenys durant certs períodes de l’any? Imaginem molt si creiem poder practicar les activitats i esports que ens agraden al mateix temps que seguir aportant el nostre màxim potencial als negocis? A BDF no només creiem que sí, anem més enllà quan enguany, hem decidit engegar un projecte per demostrar que és perfectament viable!

Tal com he comentat abans, a BDF Ingredients tenim el propòsit de ser una empresa que promocioni el teletreball, la conciliació i en resum, la felicitat dels que ens envolten. És així com s’engegà el programa anomenat “Teletreballs Forçats” amb l’objectiu de crear una màxima expectació i audiència dins el nostre equip. 

La presentació oficial del programa es féu per videoconferència, on s’hi exposà que el programa perseguia precisament el mateix objectiu que el “Workation”. És a dir, una combinació de treball i vacances materialitzada en una setmana a l’any per cada persona de la nostra empresa. El principal desafiament era provar que es pot teletreballar i gaudir al mateix temps, però aprofitant l’avinentesa per recol·lectar material gràfic pel llançament d’un nou complement nutricional al mercat.

La setmana de “Teletreballs Forçats” transcorre en una autocaravana facilitada per l’empresa amb capacitat per 6 persones. El gaudi d’aquesta experiència requereix la prèvia presentació d’un pla de treball amb el viatge, exposar les tasques a realitzar durant aquesta setmana, un backup de les funcions realitzades diàriament a banda del ja esmentat material pel departament de màrqueting.

Transcorregudes ja unes quantes setmanes des de platges a muntanyes per paratges encisadors, podem afirmar que, ara com ara, l’experiència està resultant molt enriquidora i genera una comunicació interna molt positiva i motivadora. L’equip s’explica les aventures alhora que comparteix bons moments conversant al voltant del que suposa una experiència tan innovadora com és un viatge d’una setmana en autocaravana. El bagatge pot abastar qualsevol tipus d’ocurrències, des de la logística de cada raconet de la caravana a les anècdotes i imprevistos sorgits. Coordinativament, ens enorgulleix dir que la comunicació ha sigut absolutament favorable de cara a ajudar-nos en els dubtes i contratemps que hagin pogut sorgir. Com tot, hi ha hagut alguna situació desfavorable on s’ha hagut de teletreballar des de zones remotes sense cobertura o amb  5 persones dins d’un habitacle de menys de 20 metres quadrats. Generalment, però, tothom s’ha pogut adaptar perfectament a les noves circumstàncies de treball i no hi ha hagut grans contratemps. Podria dir-se a tall de resum, que tots i cadascun dels constituents han pogut mantenir un ritme de treball que no ha frenat l’activitat normal de l’empresa.

Tot i que encara ens queden uns mesos, s’ha fet notori que l’experiència està resultant molt positiva. A partir d’aquí, només  falta esperar que “Teletreballs Forçats” a llarg termini, ens permeti aprendre a gaudir una mica més del dia a dia. On buscar temps per les nostres activitats d’oci, famílies, parelles, etc, sigui una activitat primordial.

Jordi Bosch Domingo

Director General a BDF Ingredients

Membre dels grups d’Alta Direcció i Responsabilitat Social Corporativa