Apostem pels joves i per la Formació Professional

Totes les empreses reclamen que manca personal tècnic i qualificat. Allà on vagis, tothom està d’acord que és molt difícil trobar perfils de formació professional.

Quin problema tenim amb aquests perfils? Des del meu punt de vista, d’una banda, no hi ha una bona orientació dels alumnes d’ESO. Molt centres educatius, continuen apostant per la via universitària com a primera opció, i reserven la Formació Professional només per aquells que no volen anar a la universitat o els costa estudiar. I, d’una altra banda, tenim la qüestió de les administracions. Els cicles formatius que s’ofereixen en els centres no van en acord amb les necessitats reals que reclama el món empresarial. S’acostumen a oferir més Cicles Formatius de Grau Mitjà que no pas Cicles Formatius de Grau Superior, ja que d’aquesta manera s’intenta pal·liar també la greu situació de l’abandonament escolar, i les empreses actualment necessiten alumnes que hagin estudiat un cicle de Grau Superior donat que els estudiants de Grau Mitjà sovint no els poden contractar per incompatibilitat amb la normativa de prevenció de riscos laborals vigent.

Per tant, al meu entendre tenim un doble objectiu: orientar molt millor als joves estudiants i posar de manifest a les administracions que no estan donant solucions a les necessitats empresarials actuals.

A l’Alt Empordà fa anys que estem reivindicant ser referents en formació professional i reclamem una formació professional de qualitat. Ho fem a través de la Fundació dels Oficis: una entitat diferent de la majoria de fundacions que coneixem. És una fundació constituïda amb un patronat de 8 empreses que tenen com a única finalitat promocionar i promoure la Formació Professional a la comarca.

Aquesta entitat va néixer l’any 2007 amb l’única finalitat de donar valor als oficis. Des de llavors s’han dut a terme diferents projectes per posar la Formació Professional com a prioritat en el nostre territori.

Es va constituir la Taula per a l’Impuls de la Formació Professional a l’Alt Empordà. El nostre fi és ser el nexe entre la part pública i la part privada. Entenem que, per un desenvolupament econòmic pròsper, les institucions han d’escoltar les necessitats de les empreses. I creiem que aquesta iniciativa ha de ser en part, privada, ja que si no es pateix el risc que les administracions es convencin del seu propi discurs. Donar veu a entitats no institucionalitzades ajuda a no caure en els mateixos errors de sempre. Es necessiten opinions crítiques per poder avançar.

Un perfecte exemple de col·laboració i sinergia publicoprivada és el Saló dels Oficis. Les empreses de l’Alt Empordà, a través de la Fundació dels Oficis, i amb la col·laboració de les institucions organitzem aquest esdeveniment. Enguany tindrà lloc ja la 3a edició.

Aquest Saló té com a meta orientar als joves i promocionar la Formació Professional entre els estudiants de 3r i 4t d’ESO. I funciona de la següent manera:

  • Hi assisteixen els alumnes de 3r i 4t d’ESO de la comarca. També hi poden assistir els alumnes de cicles i de batxillerat, i les famílies en la jornada de portes obertes. L’any passat hi van assistir 1.600 alumnes i aquest any es preveu l’assistència d’uns 2.500 alumnes.
  • Tots els centres educatius de la comarca que ofereixen cicles formatius participen en el Saló explicant els estudis. Hi ha 13 famílies professionals representades: Activitats físiques i esportives; Administració i gestió; Comerç i màrqueting; Electricitat i electrònica; Hoteleria i turisme; Imatge personal; Indústries alimentàries; Informàtica i comunicacions; Instal·lació i manteniment; Sanitat; Serveis socioculturals i a la comunitat; Transport i manteniment de vehicles; i com a convidada d’aquesta edició també hi haurà representada la família maritimopesquera. Aquests centres oferiran tallers pràctics perquè els alumnes puguin veure de primera mà què significa estudiar un cicle.
  • I com a part diferenciadora de la resta de fires d’orientació, és que comptem amb la presència d’empreses. L’any passat van col·laborar unes 150 empreses, 55 d’aquestes amb un estand detallant les sortides professionals. I aquest any es preveu la participació d’unes 200 empreses, 87 amb estand. Aquestes empreses regalen el seu temps als alumnes de la comarca per tal de poder donar a conèixer les sortides professionals que trobaran si estudien els diferents cicles que s’ofereixen.

El Saló dels Oficis són mesos de preparació, una bogeria de feina, però són tres dies on t’adones que les sinergies són possibles, t’adones que hi ha il·lusió per col·laborar conjuntament, veus que les empreses del territori tenen ganes de sumar i fer pinya per apostar pel futur dels joves de la nostra comarca, veus que les empreses assisteixen desinteressadament, que els centres educatius tenen uns equips al capdavant amb molta empenta i moltes ganes d’engegar projectes nous i que les institucions volen donar suport a aquestes iniciatives privades.

Des de l’Alt Empordà estem decidits a apostar per la Formació Professional, a crear sinergies, a anar tots a l’una: empreses, centres i institucions. Entenem que només sumant esforços i col·laborant, escoltant a totes les parts implicades, es poden obtenir grans resultats. I sobretot, tenim clar que és un camí llarg, que hi ha moltíssima feina a fer, però de moment ja fa 3 anys que gràcies al Saló dels Oficis, estem creixent conjuntament tota la comarca: estudiants, centres educatius, institucions i empreses.

 

Meritxell Garrido
Executive assistant a Mineralia i directora de la Fundació dels Oficis
Membre dels grups Assistants de direcció, ESG i relacions laborals

Deixa un comentari