Valors, talents, autoavaluacions i para-sols

Si treballeu en una empresa petita o mitjana, no directament relacionada amb el turisme, us haureu adonat que la temporada de vacances d’estiu ocupa gairebé una quarta part de l’any. 

3 MESOS en els quals les organitzacions han de fer front a un autèntic test d’estrès, al no poder comptar amb els equips al complet,  i amb la gent que es queda fent equilibris per tirar endavant el dia a dia.  Perquè les vacances d’estiu són fantàstiques mentre les gaudim nosaltres, però menys fantàstiques quan els que fan vacances són els nostres companys i companyes i a nosaltres ens toca treballar, tot intentant que les absències no aturin el dia a dia de l’empresa.

12 SETMANES en les quals els i les responsables de departament, som patidors de mena però ens costa horrors delegar, empoderar i responsabilitzar els nostres equips, ara a l’estiu ho paguem car: anirem fent mitges vacances amb un ull posat al mòbil per si hi ha cap incidència, no fos que qui s’ha quedat no ho pugui resoldre. Perquè hem deixat la gestió del dia a dia dels nostres departaments en mans joves i inexpertes. A més, per si no n’hi hagués prou, els nostres proveïdors i clients, patint del mateix mal que nosaltres, probablement incompliran compromisos i dates. I aquelles mans joves i inexpertes es trobaran en situacions més complexes de l’habitual i hauran de ser proactives, creatives i decidides per tirar endavant malgrat els entrebancs… Vaja, que hem deixat el timó del vaixell en mans de la mainada en època de temporals. I encara algú ens parla de desconnexió digital i d’oblidar-nos de la feina… Ai mare…

80 DIES en les que els talents emergents (qui ho ha dit que som joves i inexperts???) ens trobem que la direcció ens ha deixat sols, estan de vacances i nosaltres aquí intentant resoldre problemes que ningú no ens havia explicat. Perquè ens ho van pintar tot molt fàcil quan van marxar, i ara resulta que tots els casos atípics han d’anar a aparèixer just ara que estem nosaltres sols.

464 HORES LABORABLES durant les quals ens trobarem una colla de gent provinent de departaments diversos, davant d’un problema que no havíem afrontat mai, i ens haurem de posar d’acord per resoldre’l. I ens caldrà molta creativitat, col·laboració i coordinació per sortir-nos-en.

Bé, això és una manera de viure-ho. Una altra opció és fer allò que la vida et dona llimones i en fas llimonada: aprofitar aquesta situació per identificar punts febles en el nostre mapa de processos, reforçar els valors d’equip, descobrir talents i, a sobre, gaudir de les vacances. Comencem?

Disposem de 464 HORES LABORABLES per descobrir tots aquells forats negres en els nostres processos, que durant l’any són tapats per la bona voluntat de la nostra gent, que supleix les mancances del sistema amb l’empenta per resoldre els problemes. Quan aquesta gent fa vacances, és quan ens podem adonar de tot allò que no està ben resolt de manera que quan no hi són, s’encalla. I per tant, acabat l’estiu, tindrem un llistat de procediments a revisar. Què més volem? No hi ha consultora al mercat més barata i eficient descobrint forats negres al sistema!

Seran 80 DIES on podrem detectar el talent que tenim ocult. Gent que haurà agafat el toro per les banyes, que s’espavilarà, que prendrà la iniciativa i que resoldrà. Hem parlat del fet que hauran de ser proactives? Creatives? Decidides? I que potser no és això el que busquem quan demanem talent i lideratge per al nostre futur? Però si l’ única cosa que ens cal és estar atents! I us puc assegurar que, en empreses de 50 persones, us apareixerà un talent cada estiu.

12 setmanes de team building, on es barrejaran caps d’un departament amb administratius d’un altre, buscaran solucions d’emergència amb algú de muntatge o la persona que s’ha quedat a magatzem. I de pas es coneixeran, patiran i riuran junts. I passats els mesos, quan cadascú hagi tornat a l’ordre del seu departament, es creuaran pel passadís i intercanviaran un somriure còmplice o una anècdota d’aquella batalla que van lliurar a l’estiu. Si això no fa pinya, equip i sentiment de pertinença, tenim un problema més greu que no hi ha Dragon Boat ni paintball que pugui arreglar. 

3 MESOS en els quals, tot fent la migdiada sota un para-sol, podrem avaluar en quina mesura hem fet bé la feina l’equip directiu, responsables i càrrecs intermedis durant el curs. Sabrem fins a quin punt hem estat capaços de formar i preparar persones dels nostres equips per tal que puguin ser autònoms i resoldre situacions compromeses quan no hi siguem. Podrem saber si el nostre esforç en fer bona la famosa frase que no hi ha ningú imprescindible a l’organització, ha estat fructífer o no. Així doncs, la pregunta al final de l’estiu serà molt òbvia: he pogut fer vacances i desconnectar de veritat, i el meu equip ha pogut funcionar sense contactar-me? Si la resposta no és afirmativa al 100%, ja tenim deures per tot el curs, i tornarem a avaluar-nos l’any vinent, altre cop a l’ombra d’un bon para-sol.

Albert Puxan

General Manager de Mimasa

Grup Benchmarking Alta Direcció
Deixa un comentari