La digitalització empresarial: un repte per a la seguretat?

Les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) han revolucionat la manera en què produïm, innovem, aprenem, ens comuniquem i fins i tot la forma en què vivim.

La transformació digital és present en el nostre dia a dia i ha penetrat amb força en el món empresarial. La velocitat en què es produeixen els canvis tecnològics és vertiginosa i les empreses, si volem guanyar en eficiència, productivitat i ser més competitives, cal que fem el salt a la digitalització. Moltes vegades hi ha barreres generacionals, pors a sortir de la zona de confort o pocs professionals qualificats per canviar els processos de treball. Per aquests motius la gran majoria de les empreses recorren a una ajuda externa, per tal d’evolucionar i posar-se al dia en el món de les TIC. Segons diversos estudis, el 80% de les pimes i el 93% de les grans empreses necessiten l’ajuda externa per digitalitzar-se i així guanyar eficàcia, competitivitat i créixer amb garanties.

La incorporació de la tecnologia implica una nova gestió del talent intern i dels processos. Aplicar nous procediments també comporta la implantació de canvis estratègics. Cal tenir present que és de gran importància tenir les dades al núvol, disposar de solucions i programaris específics, com ERP (programari de gestió integrada) i CRM (programari de gestió de la relació amb els clients), per fer més eficients els processos i aplicar eficaçment els procediments. Tot i l’esforç que implica digitalitzar-nos, cal destacar que és per a un bé i per a una gran millora.

Hem d’aprofitar les solucions i els avenços tecnològics que ens brinda el segle XXI. Cal ressaltar que la digitalització, actualment, porta implícit enfrontar-se a una nova problemàtica: la ciberseguretat. D’acord amb l’Institut Nacional de Ciberseguretat, el 70% dels atacs informàtics comesos a Espanya el 2016 tenien com a objectiu les pimes. L’informe Small Business Reputaction and The Ciber Risk,  http://www.elmundofinanciero.com/noticia/68918/empresas/cuanto-cuesta-un-ciberataque-a-una-pyme.html , afirma que més de la meitat de les pimes espanyoles han patit algun atac informàtic i el cost mitjà que suposa per a una empresa patir-ho està valorat en més de 20.000 euros.

Segons Acens, que és una companyia de Telefónica, el 86% de les pimes que hagin patit algun ciberatac acabaran invertint en la contractació de serveis de seguretat informàtica. És molt important protegir els nostres béns que es troben en aquest món digital. És per això que, davant d’aquest nou escenari, ja no n’hi ha prou amb posar una alarma perquè no ens entrin a les instal·lacions; cal que l’empresa s’anticipi amb solucions de ciberseguretat.  Un exemple de ciberdelinqüència és la injecció d’un programa maliciós anomenat ransomware (de l’anglès ransom, ‘rescat’, i ware, de programari).

Aquests programes són capaços de xifrar els arxius del sistema operatiu, inutilitzar els dispositius de treball i coaccionar els usuaris per tal que en paguin un rescat. I com aquesta, existeixen mil formes més de robar i extorsionar les empreses, que amb la digitalització podrien evitar la pèrdua de la competitivitat i productivitat guanyada. 

Ens agradi o no, aquest és el nou panorama digital, un món empresarial cada vegada més digital en el qual, des del meu punt de vista, sí que és necessària aquesta digitalització, però sempre amb un bon assessorament i sobretot amb unes bones solucions per prevenir ensurts cibernètics que ens poden fer retrocedir en tot el que hem guanyat amb les noves tecnologies de la informació i la comunicació.

David Ayats

Director general d’Infoself Group.

Membre del Grup Benchmarking Alta Direcció