El dia de la terra

El 22 d’abril de 1970, es va celebrar el primer dia de la Terra, va ser a EUA. El seu promotor, el senador Americà “Gaylord Nelson”, l’any 1969 va proposar la idea d’implantar “El dia Nacional de la Terra” a escala nacional dins del programa d’ensenyament.

El 1970, el Congrés d’EUA crea l’agència de Protecció Ambiental i aprova la llei d’Aire net.

El 2016, quaranta-sis anys després, Estats Units i la Xina fan una declaració presidencial conjunta sobre el canvi climàtic, i firmen l’Acord de París, juntament amb 195 nacions més en un compromís de triple objectiu:

1/ Limitar l’augment mitjà de la temperatura global a 2 graus.

2/ Doblar els esforços per no superar la cota d’1,5 graus a finals de segle.

3/ Arribar a la neutralitat climàtica el 2050.

 

El dia de la Mare Terra és una celebració internacional per la sensibilització sobre els problemes del medi ambient, la sostenibilitat i la restauració dels ecosistemes. Recordem que els ecosistemes aguanten totes les formes de vida que hi ha i, en depèn directament la salut dels seus habitants i del mateix planeta.

Aquest dia s’ha convertit en un esdeveniment informatiu, educatiu, de sensibilització i consciència de les problemàtiques ambientals. A Catalunya, l’any 2015, va fer vint-i-cinc anys que es va crear la Comissió Catalana del Dia de la Terra.

El planeta Terra és un sistema finit i, en conseqüència, no pot créixer de forma infinita. Des de fa uns anys, les llums d’alarma del Planeta s’han disparat, trobant-nos en un punt límit i no tenim més remei que plantejar el futur d’una altra forma: impacte ambiental, desenvolupament sostenible, polítiques mediambientals, urbanisme sostenible, activitats sostenibles, edificació sostenible, etc.

Si amb la nostra acció estem modificant les condicions de la vida del planeta, alguna cosa haurem de fer?

Penso que tenim una obligació i una responsabilitat en cuidar, defensar i lluitar per aquesta Terra tan meravellosa i fantàstica que ens ho dona tot. El fet d’ocupar-la no justifica el dret de fer el que vulguem, com vulguem i quan vulguem.

Per tots aquests motius tan rellevants, com a empresa, hem de fer una reflexió seriosa sobre el futur i la direcció dels pròxims anys; com voldríem que fos i com ens imaginem a nosaltres i a la nostra activitat en tot aquest canvi.

Aquestes són algunes de les accions més significatives que s’han fet al món:

– A Àsia, alpinistes xinesos, soviètics i americans, varen formar un equip per recol·lectar escombraries deixades a l’Everest per expedicions. Varen recollir més de dues tones de brossa.

– A França es va formar una cadena humana al llarg del riu Loira, cobrint 800 kilòmetres amb el propòsit d’honrar un dels últims rius nets d’Europa.

– Al Japó, prop de 35.000 ambientalistes es varen reunir a l’illa dels somnis, amb el propòsit d’establir un centre de reciclatge temporal. “L’illa és artificial, està ubicada a la badia de Tòquio i està construïda d’escombraries”.

 

A la nostra empresa, i com en moltes d’altres, s’han dut a terme vàries millores de reciclatge, gestió de residus i transformació a energies renovables, impulsades per l’encariment desmesurat de l’electricitat.

El divendres 22 d’Abril, el Dia de la Terra, ens vam proposar fer una acció d’impacte directe al nostre territori, alineat amb els nostres valors i objectius. Hi havien uns paràmetres mínims que s’havien de complir com el treball en equip, la implicació de total la plantilla, que tingui continuïtat i regularitat al llarg del temps i que repercutís positivament en la nostre activitat.

“RECOLLIDA DE BROSSA i DEIXALLES”, aquesta és l’activitat que vàrem fer, de la qual la nostra empresa hi té una implicació directa, pel fet de moure’ns amb bicicleta per carreteres, pistes, corriols, boscos, rius i muntanyes. Vam actuar directament a la muntanya de Mas Llunès i la dels Àngels , paradís de molts ciclistes, excursionistes, boletaires, caçadors i demes.

Us puc dir que el resultat de l’activitat ha estat molt positiva, enriquidora i al mateix temps trista. Amb la sang calenta del que s’havia vist i recollit (plàstics, ferros, rodes, llaunes, aspiradors, alguna cartera amb documentació, bosses de mà, extintors i moltes altres coses), tothom va tornar amb el cor encongit però amb més ganes que mai d’ajudar a transformar i millorar aquest canvi.

Pensem que hem de ser una empresa enfocada 100% a la sostenibilitat i el medi ambient. Ens ho demana el Planeta, ens ho exigeix la nostra activitat, ho volen els nostres treballadors, ens ho diu el cor, i penso que farem més feliços i compromesos als nostres consumidors.

Som molt conscients que són moltes les coses a fer i que no serà fàcil. En aquest camí és imprescindible crear consciència d’empresa i que, tots i totes ens hi sentim identificats. L’èxit d’aquest canvi va més enllà de la nostra organització, del nostre personal i de totes les persones que practiquem ciclisme i ens estimem la nostra terra, hem d’implicar-hi a tota la resta de persones, administracions, partits polítics i escoles amb l’objectiu de sensibilitzar, educar i crear apoderament i pertinença de territori.

Treballarem per dur a terme un projecte d’impacte i conscienciació al territori, vers: les voreres dels nostres rius, els nostres boscos i les nostres carreteres.

Tots hi podem posar un petit granet de sorra cada dia. És hora D’ACTUAR!!!

#earthdayeveryday

Quim Teixidor
CEO a Tactic
Membre dels grups Club de l’empresari, Alta Direcció i ESG

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *