Fent Fòrum fem salut

La salut és allò que sovint oblidem fins que perdem. En aquell moment ens adonem de la importància real que tenia i de que potser no valoràvem de veritat.

Si ho reflexionem bé, l’únic que ens acompanyarà durant tota la vida és el nostre cos. Un cos que podem definir, per tant, com la nostra veritable llar i el nostre autèntic vehicle. Llar i vehicle que ens permetran viure i moure’ns fins l’últim dia.

Sempre dic que la salut no ho és tot, però sense ella tota la resta és res. De res servirà tot el que tinguem o aconseguim si després no podem gaudir-ho.

Cuidar-nos ens permet afegir anys a la vida i, sobretot, vida als nostres anys. Una vida amb més energia i vitalitat que ens permeti desenvolupar tot el nostre potencial a nivell personal i, per extensió, també professional. En aquest sentit, segons els estudis, persones amb millor salut conformen equips de treball amb més capacitat, compromís i productivitat, a més per suposat de generar un espai laboral més agradable en el que treballar. Perquè si estic i em sento bé amb mi, estaré i em sentiré bé amb els altres.

I què té a veure el Fòrum en tot això?

Probablement més del que pensem.

L’any 1974 el govern de Canadà va publicar un gran estudi conegut com informe Lalonde, el qual tenia per objectiu identificar de què depenia la salut de la població. Va concloure que un 11% depenia del sistema sanitari (principalment hospitals i centres d’atenció primària), un 27% de l’herència genètica de la persona (els nostres gens) i un 62% de l’estil de vida (els nostres hàbits i l’entorn on vivim). És a dir, un 62% de la salut dependria directament de factors que, en última instància, estarien a les nostres mans. No està malament, veritat?

Però ara ve el més sorprenent.

Durant les últimes dècades s’ha descobert a nivell científic, a través de l’epigenètica, que un mateix gen s’expressa de manera diferent en funció dels hàbits de la persona. Amb hàbits saludables s’expressarà amb salut i vitalitat, mentre que amb hàbits poc saludables s’expressarà amb problemes o malaltia. Alguns estudis conclouen que com a mínim un 90% de la nostra salut depèn directament dels nostres hàbits, del que fem, del que pensem i del que sentim.

Per tant, arribem a una conclusió increïblement poderosa: som els i les veritables protagonistes de la nostra salut.

I, en concret, què podem fer per ella?

Segurament ens venen al cap moltes possibles accions, entre elles fer esport, portar una bona alimentació, descansar suficient o aprendre a gestionar millor les nostres emocions.

Totes són importantíssimes, però sovint oblidem un pilar fonamental de la salut: les relacions socials.

Segons els estudis, persones amb bons llaços socials tenen fins a un 50% menys mortalitat, mentre que, per contra, la solitud es considera un factor de risc semblant al consum d’alcohol, tabac o sobrealimentació. No és estrany que la OMS defineixi “ salut” com l’estat de complet benestar no només a nivell físic i mental, sinó també social.

Aquest component social de la salut és clau ja que durant milions d’anys la supervivència de l’ésser humà tan sols va ser possible en comunitat. En un ambient hostil, quedar-nos aïllats probablement equivalia a la mort, mentre que viure en tribu augmentava les probabilitats de sobreviure.

Per tant, els nostres gens van evolucionar amb aquesta necessitat social de crear llaços, connectar amb les persones i, en definitiva, “fer tribu”.

I això és justament el que fem al Fòrum.

Amb cada trobada no només ens reunim per fer benchmarking, sinó que també enriquim i ens enriquim a molts nivells, ajudem, compartim, escoltem, aprenem, aportem, recolzem, cooperem, col·laborem i connectem entre nosaltres amb paraules, mirades, somriures o abraçades. Tot sota uns valors comuns que ens uneixen.

Per tant, fent Fòrum fem tribu. I fent tribu fem salut.

Està comprovat científicament com accions tan senzilles com cooperar, ajudar i agrair tenen efectes increïbles en nosaltres:
– Ajuda a reduir els nivells d’estrès, ansietat i depressió.
– Ens sentim millor ja que el nostre cervell allibera grans quantitats d’hormones i neurotransmissors que ens proporcionen benestar.
– Incrementa la satisfacció personal, laboral i amb la vida en general.
– Millora el descans.
– Millora la salut física i mental.
– Redueix el materialisme, l’enveja i l’agressivitat.
– Millora la qualitat de vida: vivim més i millor. Les poblacions més longeves del planeta es caracteritzen per viure en comunitats amb forts llaços socials.

A més, en paral·lel, estar en tribu ajuda a despertar el nostre potencial personal i professional. Com deia Ramon y Cajal, “l’ésser humà és un ser social la intel·ligència del qual exigeix per excitar-se el rumor de la colmena”.

Amb aquesta nova consciència proposo que, a partir d’ara i amb cada nova trobada, recordem que no només estem fent benchmarking, sinó que també estem fent tribu i millorant la nostra salut.

Fent Fòrum fem salut!

PD: aprofito l’article per fer un especial agraïment al Fòrum i a totes les persones que hi formen part per crear dia a dia aquest espai de trobada entre grans professionals. Agraeixo també haver tingut l’oportunitat de ser membre i coordinador del grup PRL, formar part de la comissió de grups i, per suposat, compartir tants bons moments amb tantes persones. Ara em toca fer un pas al costat per centrar-me en projectes personals, però m’emporto l’essència del Fòrum i la convicció de que ens retrobarem!

Joël Torcque
Coach, mentor i expert en salut natural i integrativa a “Joël Torcque – Salud Natural”.
Entrenador i fundador de Naturafit.
Ex-membre del grup PRL i de la comissió de grups

Deixa un comentari