Què n’hem tret de positiu de la pandèmia?

Segur que tots hem tret un munt d’experiències molt diverses des del març del 2020. Ens ha tocat ballar-la dins uns canvis constants i moltíssima incertesa, i això ens ha fet superar-nos dia rere dia i aplicar canvis ràpids segons les necessitats. Ha sigut dur i difícil; però com sempre hem d’aprofitar veure-hi la part positiva.

Segur que tots ens hem adonat que tenim gent extraordinària al nostre voltant amb capacitats que no coneixíem. Amb una solidaritat enorme i amb unes ganes de fer un pas endavant.

Encara recordo el primer dia que a l’empresa havíem de fer una reunió per videoconferència amb diversos membres de l’equip al començament de la pandèmia. La majoria de nosaltres no estàvem preparats tècnicament ni teníem la infraestructura prevista. Avui això és la cosa més habitual, ja no ens cal desplaçar-nos fora de l’oficina per fer una reunió de 60 minuts, ja sigui a la població del costat o a l’altra punta del món.

En relació al teletreball, fa uns mesos era impensable que la majoria de nosaltres estaríem teletreballant, almenys parcialment, però és un mètode que ha vingut per quedar-se a les empreses. Una bona fórmula per conciliar la vida professional i la familiar, a la vegada per incorporar talent que no tingui la seva residència a prop del centre de treball. La pandèmia ha estat un accelerador del desenvolupament digital en quant a les tecnologies de la comunicació, al comerç, a les relacions laborals… una integració que en global hagués trigat uns anys a dur-se terme.

Ens ha sensibilitzat i hem parlat molt de la salut. Això ha derivat que hem pres més consciència, que hem de viure amb uns hàbits més saludables a la vegada que hem de cuidar el nostre entorn. Hàbits que es reflecteixen tant en la manera com ens volem alimentar i cuidar-nos, com en l’impacte que genera la nostra activitat diària. Això ha abocat a demanar un pas decidit endavant cap a les energies verdes i a utilitzar cada vegada més eficientment els recursos que tenim a l’abast.

I què dir de la rellevància de la globalització? Com a país, l’exportació i la internacionalització dels nostres processos ha estat i segueix essent un dels nostres eixos principals de creixement. Caldrà reflexionar si hem de tornar a localitzar part dels nostres processos, almenys els més estratègics. Segur que serà un impuls per fer créixer el teixit industrial a Catalunya i retenir quantitat de gent talentosa que estant mirant més cap a fora en lloc de quedar-se per desenvolupar la seva carrera professional.

I, per últim, no ens podem oblidar dels sentiments i l’alegria que es van generar en tots nosaltres després d’aquells primers mesos confinats. Vam poder tornar a fer un àpat amb familiars o amics, vam poder tornar a sortir al carrer a fer el nostre esport preferit, vam poder tornar a veure tranquil·lament la sortida o la posta de sol, gaudir d’una bona conversa i sentir el vent a la cara, …

La pandèmia, per tant, ens ha portat bones i males lliçons, però del que segur que ens podem sentir orgullosos és d’haver après a gaudir d’aquells moments o rutines diàries a les que no donàvem prou importància i ara tornem a valorar. Lliçons de vida que mai hauríem d’oblidar.

 

Josep Vilanova
Gerent a La Selva
Membre del grup Alta Direcció

Deixa un comentari