Girona, amb la seva rica herència cultural i encant pintoresc únic, no és només un destí turístic destacat, sinó també un escenari consolidat per al desenvolupament empresarial i, més recentment, per a la cerca i atracció de talent digital. Un repte a les agendes de tots els membres de les nostres comarques, que no entén de sectors, dimensions o perfils d’empresa i que ens afecta a tots en major o menor mesura, ja que la demanda actual d’alguns perfils no té precedents. Què podem fer per atreure tot el talent necessari per cobrir la necessitat inherent a les tendències empresarials actuals? I encara més important, què podem fer per retenir aquest talent per impulsar aquest teixit empresarial cap un futur incert?
Durant els darrers anys, les empreses hem apostat per la transformació digital, la ciberseguretat, la utilització intel·ligent de les dades i més recentment, hem centrat la nostra atenció cap a la intel·ligència artificial. Però, aquest viatge transformador només el podrem realitzar comptant amb els perfils adequats, la major part dels quals son perfils que mai s’han incorporat o mai ens havíem arribat a plantejar la seva necessitat.
Malgrat l’alta demanda, hi ha certes especialitats digitals que esdevenen un desafiament per als reclutadors o cercadors de talent. Els enginyers de software amb experiència en intel·ligència artificial i aprenentatge automàtic en són un exemple. La seva escassetat en el mercat deriva en una competència feroç per a la seva atracció, i això s’agreuja quan són seduïdes per oportunitats a les grans ciutats o per grans empreses que poden comprar aquest talent. De ben segur que cada lector identifica fruit de l’experiència quins son els perfils més difícils d’atreure en el seu sector.
És important reconèixer que els perfils digitals no són un “talla única”. Cada empresa necessita habilitats diferents basades en les característiques del seu negoci, les seves estratègies de creixement i les seves àrees d’interès tecnològic. Per exemple, les empreses centrades en la innovació busquen dissenyadors d’experiència d’usuari (UX) i analistes de dades per millorar la interacció dels seus productes o serveis amb els clients; Per altra banda, n’hi ha que busquen l’eficiència de les seves operacions i per tant cerquen perfils de l’àmbit de sistemes o infraestructura tecnològica.
L’edat també juga un paper crucial en la recerca de talent digital. Les empreses que aposten per tecnologies emergents i disruptives sovint busquen perfils joves, ja que estan més immersos en les últimes tendències i tenen una visió fresca i diferencial. No obstant això, moltes empreses també valoren i busquen incorporar l’experiència i la saviesa que arriba després de desenvolupar anys de carrera professional, especialment en rols de lideratge i gestió de projectes. En el primer col·lectiu, on un percentatge significatiu emigra a grans ciutats per cursar els seus estudis, és on més difícil resulta l’atracció quan acaben la formació. La tendència és quedar-se a la gran ciutat on hi poden trobar grans oportunitats mentre posposen el retorn al seu entorn natal una vegada superada aquesta primera aventura laboral.
Tot i aquestes dificultats cal destacar que el futur del talent digital a Girona es presenta emocionant i ple d’oportunitats. La democratització del teletreball, o com a mínim la implantació de formats de treball híbrids, ha ampliat l’abast de les empreses per atraure professionals de tot el món, oferint una diversitat que pot enriquir les perspectives i aportar nous coneixements a la regió. A més a més, l’aposta per la formació continua i el desenvolupament de les habilitats és essencial per seguir l’evolució trepidant de la tecnologia. Les palanques que coneixíem han canviat, el salari ja no és el driver de decisió principal en la elecció d’un lloc de feina per els perfils joves, tot i que no deixa de ser important. Aquí és on podem jugar un paper diferencial apostant per la flexibilitat, la formació continuada i oferir una proposta de valor laboral atractiva, beneficis que actualment son els que aconsegueixen atreure talent jove de valor i provoca que sigui imprescindible acceptar que els temps han canvia, i la metodologia per cercar i els motius per atreure talent també.
En conclusió, Girona està experimentant una transformació empresarial significativa, i el Fòrum Carlemany hi pot jugar un paper molt rellevant. Entenent quins perfils necessitem, quines son les tendències tecnològiques vàlides i de valor per cada cas i acompanyats d’un entorn educatiu en auge, les empreses locals podem estar ben posicionades per abraçar el futur digital i prosperar en aquesta nova era empresarial tant excitant, com ha ge dit, sempre que tinguem en compte el que valora aquest talent jove digital”.
Robert Ballesté
Director de Transformació Digital a Marlex
Membre del grup TIC i ESG